Med den här texten vill vi ge en beskrivning av hur upplevelsen kan gestalta sig för en besökare på 2021 års digitala upplaga av ett större Event anordnat av Arrangören. Det är såklart ren fiktion, men vi kan med fantasins hjälp förflytta oss och få en bild av hur deltagandet kan gå till. Huvudpersonen, ”jaget” i berättelsen, har besökt det fysiska Eventet tidigare och vet vad hen vill se och höra. Låt resan börja! 

Inbjudan
I början av 2021 får jag en inbjudan, antingen från Arrangören eftersom jag varit besökare tidigare år, eller från någon av Arrangörens samarbetspartners som ställer ut i Eventets utställningsdel. Man kan också tänka sig att jag regelbundet bevakat innehållet på Arrangören.se och där hittar till Eventets webbplats.

Anmälan
När jag anmäler mig noterar jag att Eventet kommer att hållas helt på nätet 2021. Skönt tänker jag, eftersom situationen med Corona-viruset och Covid-19 inte på långa vägar är överstånden. Jag fyller i mina uppgifter, besvarar ett par frågor och gör mina val av de seminariepunkter som intresserar mig mest. Just i år är det inte så kritiskt ifall något av mina favoritämnen krockar. Eftersom Eventet är digitalt så kan jag ju se det jag missat vid annan tidpunkt.

Slutligen godkänner jag att Arrangören hanterar mina personuppgifter i enlighet med GDPR och en bekräftelse dyker upp på min skärm samtidigt som det plingar till i e-posten med samma bekräftelse. Här finns också instruktioner för hur jag skall logga in på det digitala Eventet, men till dess är det ju lång tid så jag sparar epost-meddelandet i mappen för viktiga saker.

Påminnelser
Nu har det blivit april och Eventet närmar sig. Jag har redan fått flera utskick från Arrangören som varit avsedda att ”höja temperaturen” och signalera att det snart är dags. Ett par dagar före Eventet får jag en påminnelse med mina bokningsuppgifter, tillsammans med länk och instruktioner hur jag loggar in.

Så var vi äntligen framme vid 14 april. Morgonen börjar med ett pling i telefonen. Det är Arrangören som påminner med ett SMS att jag skall vara på plats vid min skärm klockan 8.30. Tack Arrangören, det är lätt att missa annars! Skall man resa någonstans kommer man ju i regel ihåg det, men nu när det är ett digitalt event som jag deltar i hemifrån eller från mitt kontor är det bra att få en extra påminnelse.

Första intrycket
Jag startar min dator, den har ju större skärm och ger därför bättre överblick än min läsplatta, och går in på Eventets hemsida. På startsidan ser jag en trevlig byggnad med fladdrande banderoller och skyltar som visar ”Eventet” och ”Arrangören” – ingen chans att missa vad det handlar om! Jag klickar på Entrén och där måste jag checka in med uppgifterna jag fick vid registreringen. Och som var med i påminnelsen i förrgår. Väl inne möts jag av en lobbyliknande miljö, med tydliga knappar som säger Sessioner och Utställning. Här finns också en knapp som leder till en förteckning över deltagarna så att jag kan se vilka andra som är här. Eller snarare, de deltagare som har sagt ja till att synas under sitt eget namn. Jag ser också en navigeringsmeny i överkant som innehåller samma val, samt några till.


Plenumföredrag och inspelat. Interaktivt med chatt och röstning
Raskt klickar jag mig in till konferensdelen och inledningsföredraget i plenum. När detta är avklarat går jag vidare till de övriga sessioner som jag valt. Skulle jag ångra mig, och vilja välja om så kan jag göra det med ett enkelt klick. Eller så kan jag se det jag tvingats välja bort vid annat tillfälle. Under livesändningarna kan jag ställa frågor i ett chattfönster till talarna som besvarar dessa löpande eller mot slutet av sessionen. I vissa sessioner kan jag även rösta på olika alternativ som talaren ställer upp. I andra sessioner är detta inte aktuellt.

Paus och en chans att vila såväl ögon, öron som hjärna. Och tid att hämta en kopp kaffe!

Besök hos utställare
Väl tillbaka vid skärmen går jag in i utställningen för att se om det finns några intressanta utställare som är relevanta för min yrkesutövning. Kanske några nya kontakter? Kanske en konsult som kan hjälpa till med delar av det projektarbete jag nyligen fick mig tilldelat?

Jag besöker montrarna och läser snabbt in mig på utställarnas verksamhet. I de montrar som är extra intressanta klickar jag dessutom på den presentationsfilm som varje utställare visar upp och i ett par så klickar jag på chatt-ikonen och har en kortare chatt med monterpersonalen. Vissa utställare erbjuder även videosamtal och dessa möten blir förstås ännu bättre. Det gör ju stor skillnad när man ser den man talar med i bild.

Kontakter med andra deltagare
Så fortgår min dag på Eventet. I samband med lunchpausen – man måste ju äta också – passar jag på att titta på deltagarlistan. Och se där! En före detta kollega som det vore roligt att ta upp kontakten med. Och där är hon! Den Stora Gurun. Jag klickar snabbt på chatt-ikonen och hoppas att de är tillgängliga för ett kort meddelande, om inte annat så för att komma överens om att höras av ”på riktigt” senare i veckan. 

Snart är första konferensdagen över och jag summerar mina intryck. Bra seminarier. Tre nya kontakter bland utställarna som jag behöver tala vidare med. En gammal kollega. Och så Gurun. Himla tur att jag fick tag i henne så där av en händelse!

Hoppas att morgondagen blir lika bra. Det blir den nog helt säkert!

Vid tangentbordet,
En nöjd deltagare